دتکتور اعلام حریق

اعلام حریق

دتکتور اعلام حریق چیست؟

دتکتور اعلام حریق:

دتکتورها ابزاری هستند که  برای تشخیص یک ماده خاص یا یک شی ساخته شده اند. در حوزه آتش نشانی  دتکتورها وسیله‌­ای هستند که با انها حریق و یا  اثرات جانبی آن مانند حرارت و دود را تشخیص میدهند.

تغذیه دتکتور

تغذیه دتکتورها در اکثر مواقع به صورت ولتاژ 24 ولت است، ولی بعضی از دتکتورها نیز از ولتاژ200 ولت به صورت جریان متناوب و ولتاژ 12 و48  ولت برخوردار میباشند و جریانی که دتکتورها  در حالت معمولی از خود عبور میدهند چند میلی آمپر است ولی هنگام حریق جریان بیشتر میشود.

انواع دتکتور آتش نشانی

انواع دتکتور اعلام حریق عبارتند از:

  • دتکتور اعلام حریق حرارتی
  • دتکتور اعلام حریق دودی
  • دتکتور اعلام حریق شعله ای
  • دتکتور اعلام حریق گازی
  • دتکتور اعلام حریق مولتی (ترکیبی)
دتکتور اعلام حریق
دتکتور حرارتی:

این نوع از دتکتورها از ساختار بسیار ساده ای تشکیل شده‌­اند دتکتور حرارتی طبق ساختارشان سرعت اعلام  پایین ­تری دارند. این نوع از دتکتورها نسبت به تغییر دما بسیار حساس هستند و با تغییر دما فعال میشوند. ضمنآ این دتکتور محدوده پوشش دهی کمتری را ساپورت میکنند و نسبتا قیمت ارزانتری نیز دارند. این نوع از دتکتورها در دو نوع افزایشی و ثابت وجود دارند.  کاربرد اصلی دتکتورهای حرارتی در آتش سوزی­‌های سریع بیشتر است.

دتکتور دودی:

این نوع دتکتور یکی از پر استفاده ترین ­ها در حیطه کاری خود هستند و نسبت به دودحساس میباشند. دتکتور دود پوشش دهی و سرعت واکنش وقیمت بیشتری نسبت به دتکتور حرارتی دارد ولی اطمینان بخشی کمتری نسب به دیکتورهای دیگر دارد. این نوع از دتکتورهای  بر اساس عملکردی که دارند به چهار دسته تقسیم میشوند که شامل مواردی همچون بیم دتکتور، یونیزاسیون، دودی نوری، دتکتور دودی مکشی میباشد.

دتکتورهای دودی در زمانی فعال میشود که آتش سوزی با دود باشد و نباید این دتکتور را در مکان­های که دود و آلودگی در حالت عادی وجود دارد استفاده کرد.

دتکتور شعله ای:

دتکتور شعله­ای امواج الکترومغناطیسی نور که توسط آتش به وجود میاید رادریافت کرده و سریعا واکنش نشان میدهد.این نوع از دتکتورها  بیشتر با اشعه مادون قرمز و فرابنفش  و ترکیبی از این دو نوع ساخته شده و در بازارها موجود میباشد. که بسته به نوع دیکتور  بر روی امواج خاصی حساس میشود. در ضمن قیمت دتکتور شعله ای نسبت به سایر دتکتورها بیشتر است آن هم به دلیل واکنش بسیار سریع که دارد میباشد. مهم ترین قابلیت این دتکتور زاویه دید 120درجه­ای میباشد و کاربرد این دتکتور در آتش سوزی­های است که بدون دود باشد.

دتکتور گازی:

دتکتورهای گازی برای تشخیص  گازهای خطرناک و سمی حاصل از احتراق استفاده میشود  و به نوع ثابت و پرتابل در بازارهای مختلف عرضه شده است. از این نوع دتکتور در مصارف خانگی هم استفاده میشود ولی به وفور در صنایع مختلف از این دتکتور بهره میبرند.

دتکتور مولتی (ترکیبی):

در برخی از دتکتورها بجای اینکه یک سنسور استفاده کنند از دو نوع سنسور متفاوت استفاده میکنند  که باعث ایجاد دتکتور ترکیبی میشود. این نوع از دتکتورها شامل دتکتورهای گازی حرارتی و دودی حرارتی میباشد.

مقایسه انواع دتکتور آتش نشانی:

در این جدول  4 نوع مختلف از دتکتورها که شامل دودی، حرارتی، شعله­ای و مکشی باشند را از جهات مختلف مورد بررسی قرار داده ایم:

دتکتور دودی

  • سرعت نسبی
  • احتمال هشدار کاذب
  • قیمت نسبی

دتکتور حرارتی

  • سرعت نسبی
  • احتمال هشدار کاذب
  • قیمت نسبی

دتکتورشعله

  • سرعت نسبی
  • احتمال هشدار کاذب
  • قیمت نسبی

نحوه سیم کشی دتکتور:

دتکتورها نیاز به دو نوع سیم کشی دارند. یکی از این دسته سیم کشی­‌ها آنها را به کنترل پنل متصل میکند و دیگر آنها را به برق شهری متصل میکند. دتکتورهای که برای آتش نشانی استفاده میشود از دو پل مثبت و منفی  شکل میگیرند، ودر هر منطقه از مدار (آخر،وسط،اول) میتوانند قراربگیرند. دتکتورها باید به صورت پشت هم قرار بگیرند و سیم کشی این دتکتورها به صورت موازی است.

دتکتورها  تولیدگنندگان مختلفی دارد ولی تفاوت خاصی در سیم کشی و شکل و ظاهر ندارند ما به چند نوع رایج دتکتور خواهیم پرداخت.

چگونگی نصب دتکتورها:

به هر کدام از این دتکتورهای سیمی وارد شده و یا از آن خارج میشود. انتهای این سیم‌­ها را به ورودی وخروجی­‌های دتکتور وصل میکنیم. بعداز نصب هر دتکتور درپوشش را میگذاریم و به سراغ دتکتور بعدی میرویم. به همین صورت ادامه میدهیم تا با اخرین دتکتور برسیم. یکی از نکته­‌های مهم در نصب دتکتور این است که زمانی به جریان افتادن دتکتور بادی انتهای آنها بسته باشد. برای این کار میتوانید از مقاومت انتهای خط و دیود استفاده کرد.

محل نصب دتکتور آتش نشانی (اعلام حریق):

دتکتورها برحسب نوع مختلفی که دارند شرایط نصبی متنوعی هم دارند اما به صورت کلی میتوان شرایط زیر را برای نصب دتکتورها در نظر گرفت:

  1. دتکتورهای باید بگونه­‌ای باشند که بهم دسترسی داشته باشند و هر کدام به صورت مستقل باشد.
  2. دتکتورها باید تا حد امکان در جایی نصب شوند که در معرض دید همگان باشند و از نصب آن ها در سقف کاذب خودداری شود.
  3. فاصله اخرین دتکتور و پنل اعلام حریق و تعداد دتکتورها باید توسط کارخانه مشخص شود.
  4. کمترین راه هوایی با دتکتور باید 100سانتی متر باشد .
  5. اگر ارتفاع سقف کاذب بیشتر از 80 سانتی متر باشد سقف کاذب باید نصب شود.
  6. دکتور باید حداقل 2 برابر از منبع روشنایی بالاتر باشد.
  7. دتکتورها باید حداکثر 150 سانتی متر از درب ورودی و خروجی آسانسور فاصله داشته باشند.
تست عملکرد صحیح دتکتور

اگر میخواهید از عملکردصحیح و قابل اعتماد دتکتورها اطمینان حاصل فرمایید باید مدارها را در 3 حالت اتصال کوتاه، حالت بازو وقوع حریق امتحان کنید.

  برای انجام تست1و2 مدارها را باز میکنیم واتصال کوتاه را ایجاد میکنیم که این کار باعث روشن شدن چراغ زون میشود.

اما  اگر میخواهیم تست سوم را انجام دهیم باید یک مقاومت 470 اهمی و دو ترمینال زون را به همدیگر وصل کنیم که این امر باعث افزایش جریان میشود. با این تست پنل وارد وضعیت حریق میشود و زون روشن میشود.

تست عملکرد صحیح دتکتور

اگر میخواهید از عملکردصحیح و قابل اعتماد دتکتورها اطمینان حاصل فرمایید باید مدارها را در 3 حالت اتصال کوتاه، حالت بازو وقوع حریق امتحان کنید.

  برای انجام تست1و2 مدارها را باز میکنیم واتصال کوتاه را ایجاد میکنیم که این کار باعث روشن شدن چراغ زون میشود.

اما  اگر میخواهیم تست سوم را انجام دهیم باید یک مقاومت 470 اهمی و دو ترمینال زون را به همدیگر وصل کنیم که این امر باعث افزایش جریان میشود. با این تست پنل وارد وضعیت حریق میشود و زون روشن میشود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *